jatek
Fooldal
tájolo



Korzika Nagy sziget túra és nyaralás

2015. július 2 - 13.

Túrajelentés száma: 705/2015

Beszámoló:

BeszámolóElmaradt

Eredeti túrakiírás:

TúravezetőKeszte Zsuzsa (Üzenet)
További túravezetők Nagy László,Takács Sándor, Keszte Péter, Kovács Márk
Szakággyalogtúra
Találkozó helye és idejeBudapest,Július 02 délután kb 14.00
KöltségRészvételi díj személyenként: 179.900 Ft /fÅ‘
4 személyes belső kabin díja Bastia-Savona útvonalon: 16.000 Ft/4 fő
Sátrazóknak: korzikai túra ára campingben 126.100 FT és a biztosítás.
Utazásbérlet busszal
TájegységKORZIKA
Vázlatos útvonallásd a részletes kiírásban, kérjed e-mailbe
Összes táv / szint65 km / 4000 m
Nehézségközepesen nehéz
Jelentkezés módjae-mail
Jelentkezési határidő2015. április 19.
Befizetés módjautalás
Szállás4 éj Calacuccia, 5 éj Porto,szálloda és apartman. De cemping is lehet!
Max létszám35
Szükséges felszerelésrészletes tájékoztatóban megírom
Várható visszaérkezésJúlius 13 az esti órákba Budapestre
Fontos tudnivalókrészletes tájékoztatóban megírom
Általános leírás1.nap: Csütörtök

Bp. - Slovenia – Olaszország. Indulás Budapestről a kora délutáni órákban non-stop utazás, érkezés a hajnali órákban Livorno kikötőbe.

Éjszaka: buszon





Livorno, -Bastia,- Ponte Nuovo (történelmi emlékhely),-Corte városnézés,- Scala di Santa Regina,-Calacuccia szállás,-Golo sziklamedencék fürdőzés

Kora reggel érünk Livorno-ba, s hamarosan már a Tirrén-tenger habjait szeljük kompunkkal. Mintegy 4 órát utazunk
A déli órákban szállunk partra Bastiában. Tovább indulunk a sziget belseje felé. Útközben megállunk egy rövid városnézésre Cortéban, Korzika "titkos" fővárosában..
A Scala di Santa Regina vad szépségű sziklaszurdokán kelünk át buszunkkal, ahol több száz méteres komor gránitfalak között kanyarog a keskeny autóút, néhol szédítő mélységek fölött. A Niolo fennsíkjára kiérve érjük el Calacucciát.
A szállás elfoglalása után felkerekedhetünk, és pár percre Calacuccia után egy 700 éves genovai hídra bukkanunk. A híd a kristálytiszta vizű Golo-patak fölött ível át, ahol remek lehetőség kínálkozik felfrissülésre a hatalmas sziklamedencékben, napozásra a víz koptatta gránitszobrok között.

Éjszaka: Calacuccia



3.nap: Szombat

Nehéz túra:Korzikai utunk legnagyobb kihívását jelentő túrájára indulunk, a Monte Cinto-ra (2706m) Táv: 16 (20)km, 12-(14)óra, szint: 1700- ( 1900) m

A Monte Cinto nyári megmászásához nem kell képzett hegymászónak lenni. Sziklás trekking útvonalakra lehet számítani. Magashegyi túrázásban való tapasztalat és jó fizikum ugyanakkor szükségszerű, mivel ezer méter fölötti a szintkülönbség
Közép túra: Kirándulás a Lac d’ Cintohoz, ahol piknikezésre van lehetőség.
Táv:14km, szint: 1200m

4.nap: Vasárnap

Közép túra:
Korzika egyik legkülönlegesebb hegyi tava, a zöld pázsitú, zsombékos Ninu-tó felkeresésére indulunk. A verghió-hágót elérve ahonnan a GR20 útvonalát követve gyalogosan indulunk tovább. Két és fél óra alatt, megerőltető, nehéz terepen változatos mesevilágot idéző idilli tájon túrázhatunk fel a Korzika egyik legszebb hegyi tavához. A tó igazi érdekessége, hogy a környező "pozzik" (pázsitos, füves terület apró tavakkal) mentén általában szabadon kószáló vadló és póniló csapatok, kecskék legelésznek. Fotószünet, némi pihenés után jó két óra alatt nehéz, sziklás terepen, egy fárasztó ereszkedést követően érkezünk vissza buszunkhoz
Táv: 12km, szint: 500m

Éjszaka: Calacuccia


5.nap: Hétfő
Nagy túra: Corte citadellája tövéből kapaszkodunk meredeken fel a hegyek közé, Corte diadalívéhez, ami erózió által bizarr formájúvá vájt szikla képződmény. Innen leereszkedünk a Tavignanuhoz, ahol egy fantasztikus medertúrában lesz részünk. Körtúránk végén visszaérkezünk Cortéba. Táv: 20km, szint: 1200m

Közép túra: Tavignanu-patak medertúra,látványos kanyontúra.
Corte városából a völgy oldalában futó, fokozatosan emelkedő ösvényen, kis túrával érjük el a medertúránk kiindulópontját. Hamar megbarátkozunk a sziklamedencékben folydogáló, kissé hűvösnek tűnő kristálytiszta vízzel és megindul csapatunk a szurdokba, hogy belekóstoljunk a kanyontúrába.

Éjszaka: Calacuccia


6.nap: Kedd

A mai nap elhagyjuk Calacucciát, és elindulunk a nyugati part vörös sziklákkal övezett, egyedülálló fekvésű halászfalujába, Portóba. A szállás elfoglalása után ki-ki fürdőzéssel, kis kirándulással a Les Calanches sziklarengetegén keresztül tölti a délutánt.
Táv:7 km, szint: 530m

Éjszaka: Porto



7.nap: Szerda

Egész napos strandolás a kivételes szépségű plageon, bolyonghatunk a Les Calanche bizarr formájú sziklái között, vagy aki mégis túrázással szeretne pihenni, a
Capo d’ Ortu (1294 m) csúcsot mászhatja meg.
A területre jellemző félgömbszerű lyukakkal kicsipkézett sziklák – tafonik – különleges alakjaiba az emberek hol misztikus, hol mindennapi lényeket láttak bele.
Túra táv: 15 km szint: 950 m 6-8 óra

Éjszaka: Porto



8.nap: Csütörtök

Kirándulás Girolata falucskába.
A Scandola Természetvédelmi Terület talán legszebb öbléhez, a Girolata-öbölhőz kirándulunk, ahol a színek kavalkádja fogad minket: a tenger és a macchia kék és zöld színei játszanak a környező sziklafalak vöröses árnyalataival, miközben a macchia gyógynövényeinek illata ölel körbe minket.

Táv: 9km, szint: 233m
Éjszaka: Porto


9.nap: Péntek

Busszal utazunk a közeli Aitone-erdőig, majd alig 15 perces sétával már el is érjük a legszebb sziklamedencéket. Itt letáborozunk, majd a patak folyását követve szebbnél szebb zubogókat, vízeséseket fedezhetünk fel, a másik irányban túrázva pedig egy törékeny függőhídhoz juthatunk. Evisa települést elhagyva leereszkedünk a korábban már többször megcsodált, függőleges sziklafalak övezte, vadregényes Spelunca-szurdokba.

Táv: 12 km menetidő: 3-4 óra, szint: 150m
Éjszaka: Porto

10.nap: Szombat

Városnézés Calviban.
Útra kelünk, hogy az északnyugati partvonal látványos panoráma útján haladva érkezzünk meg Calviba, Kolumbusz városába. Szabadprogram keretében Calvi sikátoros kis utcácskáiban bolyonghatunk, majd a kikötői sétányon beülhetünk egy vacsorára valamelyik számunkra szimpatikus vendéglőbe, vagy strandolhat, mindenki ameddig bírja.


11.nap:Vasárnap

Reggeli után felkerekedünk, és a myugati part mentén elindulunk Bastiába, a kikötőbe. Megállunk még egyet fürdőzni az Ostricioni torkolatánál, hogy aztán az Agriates sivatagon keresztül kanyargó úton megérkezzünk St. Florentba, egy bájos kis halász falucskába. Késő délután érkezünk a meg Bastia városába, ahol rövid városi sétát teszünk a méltán híres régi kikötő környékén. Végül az esti órákban kompra szállunk és megkezdjük hazautazásunkat. Az éjszakát a kompon töltjük, kényelmesen elnyújtózva hálózsákjainkban.
Éjszaka: Kompon


12. nap: Hétfő

Non-stop haza út Olaszország-Szlovénia-Magyarország

Érkezés a délutáni órákba Budapestre
tura kep